Ett hem möblerar ej sig självt, vad krävs av dig?


Det tar lång tid att möblera ett helt hem så det blir så som du vill ha det både utseendemässigt och funktionellt. Detta görs ej över en natt, ofta gäller det att bo in sig och känna efter om de möbler du ställt på plats verkligen känns rätt. I teorin kan det tyckas lätt att placera ut möbler efter en skiss eller ritning du gjort, men funkar det verkligen i praktiken? Ja, det kanske gör det om du är inredare eller inredningsarkitekt och jobbar dagligen med ritningar och inredning, dock för oss som ej har koll på ritningsskalor och yttermått på möbler så ter det sig troligtvis mycket svårare. Om du känner dig osäker så pröva dig fram, testa vad som känns rätt för dig. Finn inspiration på nätet, inredningssidor eller i bostadsannonser där du kan se snygg stylade rum, kanske kan det ge dig den inspiration du letar efter.

Nyttan med god möblering, vad ger det dig?
God möblering och ett trivsamt hem bör ej underskattas, det är trots allt i hemmet som vi spenderar mycket av vår tid. Att investera i trivsamhet på hemmaplan kanske inte bara gör gott för stunden när du är hemma utan även vetskapen om att det är något du tycker mycket om som du kommer hem till.

Hur kan en ny matgrupp förändra ditt vardagsrum eller kök?
Matgruppen passar både in i kök och vardagsrum, det är en möbel som vanligtvis brukas dagligen om den står i köket och kanske något mer sällan om den står i vardagsrummet. Höjden på bordsskivan från golv till ovankant är vanligtvis 76-77cm, passande stolar har ofta en sitthöjd på 46-47cm. Skillnaden mellan sitthöjd och höjd på bordsskivan bör vara 30cm. Nyttan med en ny matgrupp är många, kanske ger det dig inspiration att äntligen bjuda hem vänner oftare nu när du känner att det finns en attraktiv samlingspunkt som ni trivs med. Middagar eller långluncher och mer tid att umgås med familj sittandes i en bekväm matgrupp, ja fördelen med en ny bekväm matgrupp kan vara många.

Material på matbordet, vad väljer du?
Ett stabilt och tåligt matbord är ofta att föredra, gärna ett matbord i massivt hårt trä. Träslag som massiv ek, akacia, hevea och shesam ger i slutändan ett  gediget  och tåligt bord som håller och kan brukas under många år. Vanligtvis är dessa typer av bord betsade och lackade för att träådringen skall finnas kvar synlig. En lackad ytfinish gör bordet tåligt och det behöver ej behandlas, endast torkas av med en fuktig trasa med mild tvållösning.

Stolarna gör hela skillnaden, vad skall man välja?
Det finns ett stort urval av stolar så det kan vara svårt att välja. Ett första val kan vara om du vill ha armstöd eller ej. En stol med armstöd kallas även karmstol. Fördelen med dessa är att du får avlastning för armarna och det kan vara skönt vid längre middagssittningar. Nackdelen en del känner är att armstöden tar extra plats, det kan bli trångt mellan stolarna och något svårare att sätta sig och ta sig ur stolen. Det finns stolar som ger naturlig fjädring, stolar som är byggda på en järnstomme som  sviktar. Denna typ av stol ge en mycket komfortabel och skön
sittställning.
Bra tips, sätt filttassar under stolsfötterna.
Undvik repor på plastgolv, parkett och laminatgolv genom att fästa filttassar under stolsfötterna. För det först så undviker du märken på golvet och samtidigt minskar du friktionen mellan golvet och stolen, stolen glider då lättar ut och in, filttassar under stolsfötterna är speciellt bra om du har tyngre stolar i massivt trä som annars kräver stor kraft att flytta.

Montering av stolar, vad är bästa tipsen?
Följ självklart alltid monteringsanvisningen från leverantören. Två personer behövs ofta för att montera ihop en stol korrekt, en hjälpande hand är bra. Dra skruvarna växelvis och efterdra dessa efter några veckor. Sätt en person i stolen som ger tyngd i stolen och dra de sista momentet av skruven med tyngd i stolen. Detta hjälper till så att samtliga fyra med står i golvet när sista momentet av skruvarna dras åt.

Utbud och köp.
Utbudet av stolar och matbord är stort i handeln idag, att köpa matbord och stolar separat ger dig möjlighet att få just den kombination som passar ditt hem bäst. Leta runt i möbelaffärer och möbelutställningar provsitt gärna om möjlighet finns så du kan känna att matgruppen är så som du förväntar dig att dem skall vara.