Kan man måla med kalkfärg på struktur- sågspåns- eller vävtapet?


Kalkfärg är i sig en sorts strukturfärg, dvs. kalkfärgen ger en sorts struktur till väggen som du målar. Med det i åtanke, så är det många som undrar om det går att måla med kalkfärg ovanpå någon form av strukturtapet. Det korta svaret på denna fråga är att: Ja, du kan måla med kalkfärg på strukturtapet, vävtapet eller liknande. Det man dock bör tänka på är att i och med att kalkfärgen i sig, som tidigare nämnt, ger struktur till väggen, så kommer den i kombination med strukturtapet, ge ett än mer råare och än mer strukturerat slutresultat. Det kommer att bli skillnad på en vägg som i förväg har vävtapet och som målas med kalkfärg än mot en ren vägg där slutresultatet blir lenare och jämnare.
Är det så att du vill ha en mer rustik och unik look, så passar det fint att måla direkt ovanpå tapeten. Men ha bara i åtanke att kalkfärgen från Gjøco inte döljer strukturen hos struktur- eller vävtapeten. 

Vill du ha ett ”slätt” resultat, så bör du ta bort tapeten och sedan vara noga med grundarbetet innan du börjar att måla med kalkfärg. Vill du inte ta bort tapeten, så bör du bredspackla väggen så att du har en slät yta att arbeta med. 

Så målar du med kalkfärg på tapet

  • Inspektera så att tapeten sitter fast ordentligt, dvs. att den inte har börjat släppa i skarvar, längs med kanter, lister eller upp i hörnen.
  • Se till att väggen är helt ren från smuts, fett och annat som kan påverka slutresultatet på ett negativt sätt. 
  • När du gjort allt eventuellt förarbete och säkerställt att väggen är ren och torr, så kan du börja applicera kalkfärgen.
  • Tänk på att noggrant röra om kalkfärgen, så att den blandas ordentligt. 

För bästa resultat applicerar du kalkfärgen med en fasadpensel; denna är bredare än en vanlig pensel och du kommer därmed få ett snyggare slutresultat. Ju större och bredare fasadpensel du jobbar med desto mer markant mönster och ”strukturer” kommer du få. Som tidigare nämnt, så styr du själv vilket resultat du vill åstadkomma. Korta penseldrag ger mer intensitet till slutresultatet och de långa och mer mjuka penseldragen ger ett lugnare resultat. 

Kalkfärg från Gjøco

Oavsett om du har en inredningsstil så går åt det mer moderna eller åt det mer Retro-liknande hållet, så kommer väggar och/eller till exempel möbler målade med Kalkfärg passa in perfekt. Den råa känslan och ”strukturen” du får med Kalkfärg skapar ett snyggt inredningsresultat där ytan får ett utseende som man bara vill fram och röra vid. Kalkfärg är en inredningstrend som har kommit för att stanna och har slagit igenom stort då den passar perfekt in i den rena, klassiska och nordiska inredningsstilen. 

Kalkfärg från norska Gjøco är en lättarbetad färgprodukt som ger dig en väldigt vacker, matt men skimrande samt rustik yta. Du kan nästan likna kalkfärgseffekten med ytan hos rå betong och du får en läcker och dynamisk look – oavsett vart du väljer att måla med kalkfärg. Kalkfärgen består av naturliga ingredienser och pigment och du får ett läckert skiftande färgspel när du målar väggarna med kalkfärg. 

Med kalkfärg skapar du ett fint spel på väggen och djupet du får hjälper verkligen till att framhäva kulören hos kalkfärgen.

Här hittar du kalkfärg i olika kulörer, så ta en titt och hitta dina favoriter idag!

Skapa läckra kontraster med kalkfärg

Beroende på vilken look du är ute efter, så kan du enkelt skapa det med kalkfärg. Det är nämligen du själv som bestämmer vilket resultat du vill ha. Effekten hänger nämligen samman med vilken typ av pensel, dvs. om det är en bred eller en smalare fasadpensel du använder, samt vilken penselteknik du väljer att använda. Använder du korta och mjuka penseldrag så kommer du få ett mer intensivt uttryck medan om du jobbar med långa, svepande penseldrag så ger det en lugnare effekt. Så innan du påbörjar att måla med kalkfärg, så rekommenderar vi att du funderar över vilken effekt du vill ha; testa att provmåla på en liten yta innan för att se de olika resultaten. 

Det som är vitsen med kalkfärg är att få resultatet att se så operfekt ut som möjligt – det är då de coola effekterna och flammigheten framträder. Det är just detta s.k. färgspel man vill åstadkomma på väggar målade med kalkfärg. Om du, när du målar, skulle uppleva att färgen/kulören skiftar på vissa ställen, så är det bara bra – då har du lyckats!

Ljusa eller mörka kulörer i kalkfärg?

En sak att ha i åtanke när man väljer kulör på kalkfärg är att de ljusare eller vita kulörerna och nyanserna har mindre färgspel – dvs. kalkfärgseffekten med dess flammmighet och ojämna resultat kommer vara mindre tydliga när du målar med de ljusare alternativen.

Det är framför allt hos de mellanmörka och de riktigt mörka kulörerna och nyanserna där kalkfärgens effekt framhävs mer markant.

Så, ju ljusare nyans ju subtilare och diskretare resultat. Ju mörkare nyans, ju tydligare kalkfärgseffekt.

Att måla med kalkfärg

När du målar med kalkfärg är det oerhört viktigt att du följer de målarinstruktioner som medföljer! Läs noga igenom anvisningarna vad gäller färgens räckvidd. Kalkfärg är en basisk produkt, där kalken absorberar pigmentet på ett helt annat sätt, jämfört med vanlig silikatfärg. Det är viktigt att inte “sträcka ut” färgen för mycket över för stor yta (detta är ett vanligt misstag många gör: man snålar på kalkfärgen för att spara på den och få produkten att räcka längre). Arbetar man så här innebär det att pigmenten i kalkfärgen sprids för långt från varandra, vilket gör att pigmentet blir mindre synligt och resultatet kommer inte att bli optimalt samt att kulöråtergivningen inte stämmer överens med hur det ska se ut.

Kalkfärg ändrar färg när den torkat

Målar man med vanlig väggfärg, så är det oftast så att den blir mörkare när den torkar – när det kommer till kalkfärg så är det tvärtom. Den blir ljusare när den torkar, så när du köpt hem kalkfärg och öppnar färgburken, kommer den se väldigt mycket mörkare ut från början – men lugn! Den blir ljusare samt mattare när den torkat ordentligt.  

Ett eller två lager kalkfärg?

Trots att kalkfärg täcker bra redan från början, så rekommenderar vi att man ändå målar två gånger med kalkfärg. Om du tycker att det blir dyrt att köpa mycket kalkfärg, så är ett mer plånboksvänligt alternativ att först måla väggen med en väggfärg som matchar den valda kulören i kalkfärg. Vi kan bryta vår Lifestyle Paint i alla kulörer som finns för Kalkfärgen från Gjøco. Till exempel, väljer du kalkfärg i kulören Tinn, så kan vi bryta just Tinn i vanlig väggfärg också. Genom att grundmåla väggen med vanlig väggfärg först, så blir även kalkfärgen lite mer lättapplicerad och så sparar du lite pengar!

Som tidigare nämnt, så är det oerhört viktigt att inte snåla med kalkfärg och sträcka ut färgen när du målar, för att du vill att färgen ska räcka längre. Detta misstag är vanligt förekommande och har en direkt inverkan på slutresultatet. Pigmenten i kalkfärgen kommer på det här sättet spridas ut för långt från varandra och gör att pigmentet inte framträder som det ska – slutresultatet blir därmed inte bra och kulöråtergivelsen blir inte som du tänkt. 

Så följ vårt tips ovan med att grundmåla väggen innan med vår Lifestyle Paint som brutits i samma kulör som kalkfärgen för en mer budget- och plånboksvänlig ommålning. 

Sealer ovanpå kalkfärg?

När du har målat klart väggarna med kalkfärg och den fått torka ordentligt, så kan det vara värt att applicera Sealer från Gjøco ovanpå. Den här topcoaten är speciellt anpassad att användas tillsammans med Kalkfärg och bildar en mer motståndskraftig yta än om väggen är bara målad med kalkfärg. Har du målat en yta som är mer utsatt för vattenspill och slitage? Vill du kunna torka av väggen? Ja, då ska du applicera Sealer-produkten på väggen. 

Gjøco Sealer skyddar ytan som målats med kalkfärg. Produkten är en transparent och akrylbaserad försegling som skapar en matt slutfinish på matt och/eller pigmenterade ytor. Sealern från norska Gjøco förbättrar slitstyrkan samt motståndet mot avtorkning. Den är optimal att använda som toppstrykning ovanpå Gjøco Kalkfärg. 

Sealern från Gjøco kommer att göra kalkfärgen aningens mörkare, men du får därmed en mer hållbar vägg.

Så använder du Sealer:

Notera att Gjøcos Kalkfärg måste härda i ca. 24 timmar innan du applicerar sealern!

  1. Rör om produkten ordentligt innan användning.
  2. Se till att underlaget är rent, torrt och fast. Vi rekommenderar att du gör en provstrykning för att kontrollera om resultatet blir som förväntat. Produkten kan ge en djupare färgeffekt och vid flera appliceringar (skikt/lager) kan de ge en högre glans.
  3. Applicera 1 lager med Gjøco Sealer – se till att du applicerar ett tunt och jämnt lager. Använd gärna en finare roller eller pensel.