Från liten studentlägenhet till ny stor bostadsrätt, hur gör man?


Äntligen kom du till skott och köpte din första större bostadsrätt, studentlägenheten är såld och då inser du att detta nya större boende kräver mycket fler möbler än en liten lägenhet. Hur ska du fylla alla dessa rum?

Några tankar kring möblering av den nya lägenheten och hur möblemang från en liten studentlägenhet till ett stort hus kan bli av. Hur kommer du vidare nu och vilken atmosfär vill du skapa i ditt nya boende?

Inventering.
Se över de möbler och prylar du har i dagsläget, inventera och notera vad är användbart i ditt nya hem? Titta på allt du har i möblemang, vitrinskåp, sängbord, soffbord till mindre inredningsföremål. Är dessa möbler och föremål gångbara i ditt nya hem, kommer de passa in i den stil du vill ha? Ett bra tips är att dela upp sakerna i tre kategorier. Behåll, Osäker och Ge bort. När detta är klart, titta igenom sakerna igen och avgör var de skall placeras i ditt nya hem. Om någon del eller sak är av kärt värde, men du ser att nyttan ej finns, överväg att ge bort saken då det troligtvis annars blir en dammsamlare.

Vad är viktigt och vad kan införskaffas senare?
Möbler som säng, soffa, matbord, stol är så gott som nödvändiga saker för ett hem och behöver således prioriteras. Gör en lista på de saker du därefter saknar

och skriv en prioriteringslista i vilken ordning dessa saker bör införskaffas.
Ta hänsyn till budget och köp långsiktigt, tänk igenom dina inköp så varje inköp bidrar med nytta till ditt boende och självklart bidrar till den atmosfär du vill skapa hemma.

Handla nytt eller begagnat?
Tänk hållbart och om möjligt välj begagnat om du finner att de möbler som finns faktiskt passar bra in i ditt hem med den stil du vill skapa. Leta på nätet och pruta om det går. Köp nytt om budgeten tillåter och du ej finner de sakerna begagnat.

Var börjat jag?
Gör i ordning de rum du använder flitigast, tänk på att vardagen måste fungera för dig. Kök och sovrum är två mycket viktiga rum, dessa måste fungera för att ge en tillfredsställande leverne.

Färger, hur gör jag?
Färg på väggar antingen målade väggar eller tapeter, kanske väljer du både målade väggar i vissa rum och tapeter i andra. Ljusa väggar ger rymd åt rummet, passar exempelvis i vardagsrum. Välj en lugn färg, exempelvis grönt i sovrummet, detta ger ro och en känsla lugn. Fundera länge kring färger, besök färgaffärer och titta på färgprover, reflektera och fundera igen och till slut kommer du troligtvis fram till de färgval som passar ditt nya hem.

Inredningsarkitekt eller göra själv?
Om budgeten är begränsad så är svaret enkelt, gör det själv!
En inredningsarkitekt eller inredare kan kosta mycket i slutändan då debitering ofta sker per timma. Finns ingen budget så kan möjlighet med en inredare ge ett hem i slutändan som du själv ej hade kunnat skapa, så i det fallet kan det vara värt investeringen då du troligtvis bor kvar i en trivsam lägenhet under många år.