Praktiskt soffbord, vad är det?


Soffbord för vardagsrummet finns i tusentals olika varianter, färger och storlekar. Om du endast behöver en avlastningsyta framför tv soffan kanske det räcker med ett enklare soffbord utan förvaring. Om du däremot behöver förvaring av älsklingsgodiset, tidningar, fjärrkontroller, pennor, servetter mm så kan ett praktiskt soffbord med lådor eller dörrar vara en bra lösning för dig.

Dold förvaring i soffbordet.
Dold förvaring av dina saker inuti soffbordet i lådor eller dörrar hjälper dig att hålla ovansidan av soffbordet städad och fri från saker. Det kan med tiden annars bli irriterande med fler och fler prylar som samlas uppe på soffbordet. Om du vill ha en städad och ren ovansida, välj ett soffbord med lådor eller dörrar. Det finns även soffbord med genomgående lådor och dörrar från bägge långsidorna vilket ger möjlighet till smart lättillgänglig förvaring. Kanske ett vitt marint soffbord med jalusidörrar skulle passa bra om du letar efter ett soffbord till ett modernt vardagsrum för huset eller lägenheten vid havet.

Synlig förvaring, soffbord med underskiva eller flera öppna fack.
En annan variant av förvaring är soffbord med underskiva eller öppna fack, perfekt om du behöver lättillgänglig förvaring i soffbordet.

Hjul på soffbordet underlättar säker förflyttning.
Att montera mindre hjul under fötterna på soffbordet är en praktisk sätt för att lätt kunna rulla undan soffbordet vid behov, exempelvis när du skall sträcka ut benen eller dammsuga.

Skona golvet, undvik repor och sätt filttassar under fötterna på soffbordet.
Filttassar under soffbordets fötter minskar friktionen med golvet, det bli lättare att själv skjuta undan soffbordet vid behov och du skonar samtidigt golvet från eventuella repor som kan uppkomma.

Nya handtag kan göra stor skillnad.
Förändra, förnya och försköna, montera på nya handtag på lådfronter eller dörrar och skapa ett nytt utseende på soffbordet. Handtag i olika utförande och färger passande soffbord finns att köpa i handeln eller nätbutiker.

Monterat eller omonterat – Vad är bäst för dig?
Spara tid, köp ett monterad soffbord så slipper du arbetsam och ibland tidsödande montering.
Ofta är omonterade soffbord något billigare jämfört med färdigmonterat soffbord, så det kan vara ett skäl att köpa omonterat.

Skötsel och underhåll.
Soffbord finns i flertal olika material, exempelvis trä, metall, mdf och andra spånskivematerial. Ytbehandlingar skiljer sig åt beroende på vilket grundmaterial och finish soffbordet har. Följ alltid leverantörens instruktioner om hur soffbordets yta skall skötas.

Form, storlek och stil.
Bra tips är att utgå från hur soffan och golvytan runtom där soffbordet skall placeras ser ut samt hur soffbordet kommer att användas. Kanske föredrar du att äta middagen framför TV n och använda bordet för detta ändamål, välj då ett högre soffbord ca 50-55cm högt för att få en bekväm sittställning. Moderna soffbord är numera ofta låga med en höjd på ca 30-35cm, ej att rekommendera om du skall inta måltiden och middagen framför TV:n. Urvalet av soffbordsmodeller i möbelbutiker är brett, fyrkantigt, rektangulärt och ovalt soffbordsmodeller är vanligt förekommande i handeln. Urvalet av soffbord och stil varierar också stort, exempelvis finns soffbord i rustik, industriell, klassisk och modern stil.
Det finns en hel del att fundera kring vid val och köp av soffbord, hoppas du nu kommer fram till vad dina behov är utav ett soffbord passande ditt vardagsrum och hem.