Vilken färg ska du välja?


Det spelar faktiskt stor roll vilken sorts färg du köper. Om du vill ha det bästa resultatet är det viktigt att du får den färg som bäst passar din målningssituation. Det kan till exempel finnas vissa speciella krav på färgen beroende på vilket rum du vill måla väggarna i. Ska du till exempel måla en vägg i ett våtrum är det viktigt att du väljer en våtrumsfärg. Men du kan också med fördel använda våtrumsfärg om du ska måla en vägg i ditt kök eller i din tvättstuga; här föreligger nämligen en risk att du råkar spruta och skvätta vatten på väggarna och dessa behöver då vara motståndskraftiga mot viss mängd fukt. Med våtrumsfärg kan du vara säker på att du får en yta som är stark, lätt att rengöra och tål en viss mängd fukt. För barnrummet kan du å andra sidan välja en väggfärg som är tvättbar. De flesta väggfärger är det som har ett glansvärde på 10 eller högre.

Hos oss på Gebenna.com kan du välja inomhusfärg i flera olika kulörer och du kan använda det till din fördel. Vi har ett brett sortiment av olika väggfärger – allt från Svanenmärkta Lifestyle Paint till Bliss som är godkänd av Astma – och Allergiförbundet (dessa kan brytas i över 30 000 olika kulörer!), till olika dekorativa färgkollektioner så som glitterfärger, effekt- och strukturfärger och kalkfärg.

Val av kulörer till hemmet

Den kulör du väljer att måla din vägg med spelar en ganska stor roll i förhållande till hur hela atmosfären i rummet känns. Väljer du exempelvis vit väggfärg kommer ditt rum att se större och ljusare ut än om du väljer en mörk kulör som t ex. grått. Om du väljer grå väggfärg, kommer rummet att kännas mindre men du kommer i stället att uppnå en mer ombonad och mysig atmosfär. 

Ska du välja mörka eller ljusa kulörer, kalla eller varma toner? Hur använder man ett färghjul, färgkarta och färgskala när man experimenterar med kulörkompositioner i sin heminredning? Ska du måla alla väggar i rummet eller funderar du bara på att måla en vägg i en avvikande kulör eller nyans? Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du väljer kulörer till ditt hem.

Vi människor kan uppfatta ca. 10 miljoner olika kulörnyanser, så med det i åtanke är det kanske inte alltid så lätt att välja den rätta kulören! Vi på Gebenna har samlat ett antal tips som kan hjälpa dig när du planerar att ge dina väggar en omgång ny fräsch färg.

Vilken typ av bostad bor du i?

Din personlighet och typ av inredningsdesign är viktiga parametrar oavsett boendeform. Du vill att ditt hem ska spegla dig och eventuellt övriga familjemedlemmar. Bor du i en villa kan det dock vara värt att ta en titt på fasaden på ditt hus. Om ditt hus är en funkisvilla i gul sten med rustika detaljer är det självklart att föra denna stil vidare inomhus. Om ditt hem däremot är nyputsat med rena linjer är det självklart att titta på samspelet mellan fasadens uttryck och framför allt ljusinsläppet. Bor du i en lägenhet är det annorlunda och här är det både ljusinsläpp men framför allt din personliga stil som spelar en avgörande roll.

Ljusinsläpp

Om rummet som ska målas är placerat så att det varma, gula ljuset träffar kan det vara en fördel att framhäva detta med varma toner på väggarna. Om det däremot är det kalla blåaktiga ljuset som träffar rummet kan du framhäva det med svala nyanser. Storleken på rummen är också viktig att ta hänsyn till. Stora utrymmen kan bära mörkare kulörer än små utrymmen. Om du behöver måla ett relativt litet rum med ett begränsat ljusinsläpp kan du överväga att måla med ett lite högre glanstal än vanligt eftersom ljuset då reflekteras från väggarna.

Det är också värt att överväga hur du använder utrymmet. Om du behöver måla en entré som du bara vistas i några minuter åt gången kan den bära starka och mättade kulörer, men är det en av de primära bostadsytorna som ska målas, som till exempel vardagsrummet eller köket där det ska finnas plats för olika aktiviteter men också vara en plats där man kan få lugn, kan det vara läge att välja lugnare och mer dämpade toner. I slutändan är kulörer något ytterst personligt och vår guider är där för att vägleda och inspirera och inget som är hugget i sten.

Ljusa färger, mörka färger, varma och kalla färger

Ljusa kulörer: kan få utrymmen att se större ut när de reflekterar ljus. Därför rekommenderar vi att du målar med en ljus väggfärg om ljusinsläppet är sparsamt i ett litet utrymme eller rum.

Mörka kulörer: kan å andra sidan få rummet att verka mindre när de absorberar ljuset. Rum som är målade med en mörk väggfärg kräver vanligtvis mer artificiellt ljus.

Kalla nyanser: kan få ett rum att framstå som större och luftigare och här kan man välja att addera mjuka textiler och annat för att undvika en allt för klinisk känsla.

Varma nyanser: skapar en mysig och lugn atmosfär i rummet men kan även behöva kompletteras med extra belysning.

Om du väljer att måla en fondvägg, s.k. accentvägg, kan det ”samla ihop” rummet och få det att verka kortare. Om du ger några enskilda väggar en kulör, snarare än hela rummet, kan du ändra uppfattningen om rummets proportioner. 

Har du väldigt högt i tak kan du med fördel måla överdelen av väggar i samma kulör som taket, då det ger dig en känsla av att taket är “neddraget”. Vanligtvis målar vi våra tak med vit takfärg, men du kan skapa några fina effekter genom att måla taket en nyans ljusare, eller en nyans mörkare än dina väggar, eller genom att måla tak och väggar i samma kulör. 

Du kan enkelt kombinera neutrala kulörer med möbler och konstverk, utan att göra avkall på helhetsintrycket. Om du behöver måla ett rum som redan är tätt möblerat eller verkar rörigt, rekommenderar vi att du målar med en lugnare kulör. Starka kulörer fungerar bäst i ett minimalistiskt inrett rum eftersom den här typen av kulör fångar uppmärksamheten. En enda målad vägg kan flytta fokuset eller användas för att framhäva en del av din inredning.

Många bostäder är idag inredda med stora öppna multifunktionsrum med öppen planlösning, där kök och vardagsrum hänger samman. Du kan enkelt skapa ett ”rum i rummet” med hjälp av olika kulörer. Du kan till exempel välja att rama in en läshörna, en matbordsplats, eller något helt annat, genom att måla detta område i en annan nyans eller kulör än vad som målats i resten av rummet.

Tips! Använd ett färghjul när du väljer kulörer i din heminredning och innan du börjar måla ditt hem kan du fundera på hur det ska se ut och vilket intryck du vill skapa.

Avkopplande och mysigt

Om du vill ha en avkopplande och mysig atmosfär i ditt vardagsrum, eller kanske i ditt sovrum, rekommenderar vi att du satsar på lite varmare toner. Dessa kan du med fördel matcha med mjuka textilier och varma glödlampor, för att förhöja mysfaktorn.

Upplyftande och uppiggande

Kulörer som orange, lila och rött är uppiggande och främjar vår kreativitet och passar bra i rum där man till exempel arbetar, så som kontor eller i barnens lekrum eller i en ateljé. Undvik den här typen av kulörer i rum som är avsedda för avkoppling så som sovrummet.

Färgkomposition

Självklart bestämmer du själv hur du vill komponera kulörerna i ditt hem, men du kan använda ett färghjul om du är osäker på vilka som fungerar bra tillsammans. 

När du kombinerar kulörer i din inredning, fundera över vilka som fungerar harmoniskt tillsammans. Du kan göra detta med hjälp av ett färghjul. Om du väljer att sätta ihop olika nyanser av samma kulör kan du skapa djup och perspektiv. Om du däremot vill skapa motspel med kontraster och komplementkulörer kommer den primära kulören att framstå som starkare.

Färghjulet är en cirkel, som är uppdelad i de tre grundfärgerna – gul, blå och röd – samt kombinationerna av dessa. Den klassiska färgcirkeln består av så kallade mättade kulörer som framstår som tydliga. Kulörerna i färghjulet kan också vara omättade – det vi benämner som pastellfärger. Vidare kan hjulet bestå av kalla och varma färgkombinationer.

När du ska kombinera olika kulörer finns det lite olika tillvägagångssätt:

Väljer du att kombinera monokroma kulörer – det vill säga olika nyanser av samma kulör, skapar du djup och perspektiv, utan att din inredning ”skriker” för mycket. Du kan också komponera kulörerna analogt, dvs. lägga till några fler nyanser, men fortfarande från samma färgskala i färghjulet.

Vill du skapa fler kontraster i din inredning kan du välja att kombinera komplementfärger, dvs. kulörer från motsatta sidor av hjulet. Här kan du också välja att lägga till fler nyanser så att du arbetar med fyra olika kulörer: två från varje sida av färghjulet.

Vill du uppnå ännu mer dramatik i din inredning kan du dela upp färghjulet i en triad. Du kan också experimentera med att dela en grupp komplementfärger. På så sätt skapas lite mer harmoni och koherens mellan två av nyanserna i din färgpalett.

Slutligen kan du arbeta med en fyrkant i färghjulet, med fyra olika kulörer, var och en från sin egen ände av hjulet.

Moodboards

När du ska planera din makeover i hemmet, rekommenderar vi att du sätter samman en så kallad moodboard. Här samlar du några av de olika element, kulörer och material du vill ha som utgångspunkt i din inredning. Det kan till exempel vara kulören på din soffa, ett prov från det nya golvet, gardinerna och vad du mer kan tänka dig. Detta hjälper dig att visualisera dina idéer och experimentera med färgkompositioner.

Lek med olika strukturer och glansnivåer

Om du inte är så mycket för mix-and-match när det kommer till kulörer i din inredning kan du experimentera med olika texturer i stället. Har du äldre, vackra paneler kan du måla dessa i samma nyans som din vägg, men med högre glans vilket gör att de sticker ut (underlättar även städningen). Idag är det däremot supertrendigt att välja den matta looken; dvs. en matt väggfärg kombineras med matta trädetaljer. Här hittar du Fashion 05 från Gjøco, som är en matt träfärg och som kan brytas i precis den kulör du vill ha!

Precis som när du kombinerar kulörer med olika glansgrader kan du skapa en speciell look genom att applicera olika texturer. På Gebenna säljer vi en uppsjö av dekorativa texturfärger och spackelmassor, så oavsett om du letar efter en rå betonglook, en subtil glittervägg eller en rustik spackelvägg kommer du garanterat att hitta något som passar din smak.